Stres cieplny u świni – jak zminimalizować ryzyko przegrzania?

Aby doszło do zaburzeń w procesie termoregulacji zwierząt wystarczy, aby temperatura panująca w budynku przez dłuższy czas przekraczała 20°C. Do stresu cieplnego prowadzić może również nieprawidłowa wentylacja i nadmierna obsada zwierząt w chlewni. Działanie podwyższonej temperatury może przyczynić się do wystąpienia u zwierząt stresu cieplnego, który prowadzi do wzrostu ciepłoty ciała, a następnie do znacznego podwyższenia ciśnienia, zakłóceń przepływu krwi, a także do zaburzeń hormonalnych.

Okres wiosenno-letni to czas, w którym wzrasta ryzyko wystąpienia zaburzeń w procesie termoregulacji zwierząt. Typową reakcją na stres cieplny u świń to przede wszystkim zmniejszenie pobierania paszy, zwiększone zapotrzebowanie na wodę oraz zwiększona częstotliwość oddechów. Dla hodowcy oznacza to wydłużenie tuczu oraz zużycie większej ilości paszy na 1 kg przyrostu.

Należy pamiętać, że świnie ze względu na grubą warstwę tłuszczu i niewielką ilość gruczołów potowych nie mają możliwości regulacji temperatury poprzez pocenie. Narażone są zwłaszcza te zwierzęta, których masa ciała przekroczyła 75 kg. Na co zwrócić uwagę, aby nie dopuścić do przegrzania świń?

 

Poniżej prezentujemy 5 cennych wskazówek, które warto wdrożyć w życie.

 

1. Zadbaj o nieograniczony i swobodny dostęp do wody – wraz ze wzrostem temperatur wzrasta spożycie wody, które może być trzykrotnie większe niż zazwyczaj, dlatego dostęp do wody to podstawa.

2. Polej od zewnątrz ściany zimną wodą i zasłoń okna – rozwiązanie to lepsza alternatywa od polewania zwierząt zimną wodą czy nadmiernego wietrzenia chlewni.

3. Planuj budowę chlewni mądrze – już na etapie budowy chlewni pomyśl o optymalnym usytuowaniu budynku. Skieruj go w kierunku północnym, zadbaj o wybór rodzaju budynku i odpowiednich surowców.

4. Pomyśl o odpowiedniej izolacji – zapewnij dobrą izolację dachu i wydajny system wentylacyjny lub klimatyzacyjny.

5. Zapewnij odpowiednie żywienie – brak odpowiedniego pożywienia w odpowiednich ilościach, również może doprowadzić do wystąpienia stresu cieplnego. Warto jest wprowadzić podzieloną dystrybucje pokarmu na mniejsze porcje oraz podawać mokrą paszę. Rynek oferuje szeroką gamę produktów w postaci dodatków paszowych, dzięki którym przebieg termoregulacji przebiega sprawniej.